AIPrea lung? Citește sumarul.
Deși inflația a scăzut la 8,8%, populația nu simte această scădere deoarece cheltuielile cu produse esențiale precum energia termică și alimentele continuă să crească. Reducerea inflației înseamnă doar o încetinire a creșterii prețurilor, nu o scădere a acestora. BNR preconizează că inflația va continua să scadă în anii următori, dar se va menține peste intervalul țintei.
- Inflația a scăzut la 8,8%, dar majoritatea produselor de bază continuă să se scumpească.
- Energizele termice, detergenții și apa au contribuit cel mai mult la presiunea asupra bugetelor.
- Laptele, pâinea, cafeaua, ouăle și carnea au avut scumpiri de peste 10%.
- Reducerea inflației reprezintă o încetinire a vitezei de creștere a prețurilor, nu o scădere.
- BNR estimează că inflația va scădea la 7,5% la sfârșitul anului curent și va continua să scadă până la 3,8% în iunie 2025.
Chiar dacă inflația a scăzut, populația nu simte acest lucru atâta vreme cât majoritatea coșului zilnic de cumpărături indică creșteri de prețuri.
Laptele, pâinea, cafeaua, ouăle și carnea- produse utilizate frecvent de gospodării, au avut scumpiri de peste 10%
De precizat că o reducere a inflației nu înseamnă o scădere a prețurilor ci doar o încetinire a vitezei cu care acestea cresc.
Asemenea ritmuri de creștere ale prețurilor la alimente nu au mai fost văzute de 20 de ani, din perioada 2002-2003.
Inflația va atinge 7,5% la finele anului curent, ulterior coborând la 4,4% în decembrie 2024 și la 3,8% în iunie 2025, explică BNR în cel mai recent Raport privind inflația.
Totodată, mai spun economiștii Băncii Centrale, așteptările inflaționiste se plasează pe o traiectorie descendentă, dar cu valori ce se mențin peste intervalul țintei.
Presiuni mari asupra prețurilor în 2023 vor proveni din partea prețurilor bunurilor din import.